Winkelmand

Op maandag 4 februari 2019 gingen Ralph Diederen, Koen Harbers, Rick Wouters en Silvan Falchi in gesprek met Daan Krijger van het Nationaal Ouderenfonds. Hij is namens de zakelijke markt van het Ouderenfonds ons aanspreekpunt voor het Glazen Café en wij vonden het daarom belangrijk om onze wensen richting het Ouderenfonds uit te spreken en in hoeverre wij samen het Glazen Café tot een succes kunnen maken. Na de bekendmaking van het goede doel kregen wij veel vragen over hoe wij de donaties gaan inzetten. Middels de volgende 5 vraag-antwoord topics geven we hier antwoord op!

1. Waarom is er gekozen voor het Nationaal Ouderenfonds en de strijd tegen eenzaamheid?

Het Nationaal Ouderenfonds is een landelijk goed doel. Samen met bedrijven en instanties, overheden, donateurs, ambassadeurs, vrijwilligers en medewerkers zetten zij zich in voor hetzelfde doel: een samenleving waarin iedere oudere zijn of haar leven leidt zoals hij of zij dat wenst. Het Ouderenfonds is ervan overtuigd dat iedere oudere meetelt. Daarom beloofd de stichting iedereen die met hun meedoet dat ouderen blijven genieten. Ze verbinden mensen en organisaties om samen eenzaamheid en kwetsbaarheid onder ouderen aan te pakken. En dat sprak ons erg aan. Na de afgelopen editie van het Glazen Café is er onder de vrijwilligers een enquete gehouden. Hier kwamen een aantal goede doelen naar boven waaronder het Nationaal Ouderenfonds, dus dat was nog meer reden om te kiezen voor het Nationaal Ouderenfonds.

Daarnaast was een van onze eisen dat wij het belangrijk vinden dat het geld dat mensen lokaal doneren ook lokaal gespendeerd kan worden. Dit was tijdens de afgelopen editie van het Glazen Café niet per sé het geval, maar wel van belang in de komende edities.

2. Dus het ingezamelde geld van deze actie gaat via het Nationaal Ouderenfonds alleen naar onze regio?

Nee, zeker niet! Bij geen enkele nationale stichting is het mogelijk om 100% van de donaties in te zamelen voor éen regio. Omdat wij het toch belangrijk vinden dat de donaties lokaal worden ingezet zijn we op zoek gegaan naar een passende oplossing. Zo heeft het Nationaal Ouderenfonds eigen medewerkers in de regio en ook vrijwilligers die als kartrekkers op lokaal niveau de projecten van het Ouderenfonds kunnen begeleiden. Denk daarbij aan vrijwilligers die zich bezighouden met Walking Football, de verschillende breiclubs in de regio en de BooschappenPlusBussen. Daarnaast organiseren deze vrijwilligers elk jaar een groot kerstdiner bij de Van der Valk Stein-Urmond voor de ouderen.

Daarnaast zal Beek FM een actiecommissie oprichten waarbij vrijwilligers (Ouderenfonds of niet) een plan kunnen neerleggen dat past bij de actie; “Doe mee in de strijd tegen eenzaamheid”. Dit plan wordt getoetst en als het plan past bij de actie is het mogelijk om hier financiële steun vanuit de donaties uit te ontvangen. Mocht je al een actie in gedachte hebben die past bij ons streven, meld deze actie dan hier aan. Wij behandelen je mail en een van onze actiemanagers zal contact met je opnemen over hoe wij met onze stichting kunnen bijdragen aan je actie.

3. Ik ken een eenzame oudere maar zij kent de weg niet naar het Nationaal Ouderenfonds.

Het Glazen Café 2019 is 2-delig. Enerzijds halen wij natuurlijk geld op voor het Nationaal Ouderenfonds zodat dit geld lokaal ingezet kan worden. Anderzijds en misschien wel even belangrijk is om mensen zelf in actie te laten komen om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Onze actiecommissie zal in samenwerking met vrijwilligers, bejaardenhuizen, basisscholen, verenigingen en ondernemers het probleem lokaal onder de loep nemen en hier ook acties aan toewijden. Tijdens de afgelopen editie van het Glazen Café is gebleken dat saamhorigheid de sleutel tot succes is, en dat hopen wij tijdens de komende editie weer te bewerkstelligen.

4. Jullie vorige doel was Make-A-Wish, kinderen kunnen naar het Glazen Café komen, sommige ouderen niet, hoe gaan jullie hier mee om?

Uiteraard vinden wij het belangrijk dat we de ouderen ook bij alle mooie momenten van het Glazen Café kunnen betrekken. Wij vinden zelfs dat we samen mét de ouderen onze uitzending moeten vullen. Daarom hebben we een leger reporters opgetrommeld die tijdens de actiedagen van 20-24 november op pad gaan om de ouderen bij het Glazen Café te betrekken. Als men niet naar het Glazen Café kan komen, dan brengen we het Glazen Café gewoon naar de ouderen toe.

5. Ik wil me aanmelden als vrijwilliger, is dat mogelijk?

Jazeker! En we kunnen elk handje hulp gebruiken. Momenteel hebben we ruim 60 vrijwilligers en als je ook onderdeel wilt worden van dit team kun je dat doen door je hier aan te melden.

Mocht je nog vragen hebben over de keuze van het goede doel kan dit door contact op te nemen via het contactformulier